R

E

B

H

O

L

Z

  WEBSITE: www.oekonomierat-rebholz.de  
  BEHEERDER: Hansjörg en Birgit Rebholz
KELDERMEESTER: Hansjörg Rebholz
TERROIR: Birkweiler Kastanienbusch, Siebeldinger im Sonnenschein
OPPERVLAKTE: 15 hectare
PRODUCTIE: 90.000 flessen per jaar
LOCATIE: Siebeldingen
ACHTERGRONDEN:  

 

 

Al meer dan drie eeuwen leeft de familie Rebholz van wijnbouw in de Zuid-pfalz, maar nog nooit had dit wijnhuis zo`n cultstatus gekregen, als sinds de overname van Hansjörg Rebholz in 1978 het geval is. Deze status is te danken aan de ultra droge stijl van wijnmaken, radicale uitvoering van een kwaliteitsfilosofie en hoe deze gedemonstreerd wordt in een grote variëteit van druivenrassen: riesling, silvaner, weißburgunder, grauburgunder, spätburgunder ed. De titel „Ökonomierat“ werd vergeven aan de opa van Hansjörg, vanwege zijn verdiensten voor kwaliteitsbevordering, door het Bündesland Rheinland-Pfalz. Door de Duitse Gault Millau wordt Rebholz als enige Pfalzer wijnmaker beoordeeld met het maximale aantal van 5  druiven.

Opvallend is nu dat Rebholz in 2006 begonnen is met het certificeringsproces om binnen 3 jaar geheel te voldoen aan de normering voor biologische wijnbouw.


  • Pas sinds het einde van de jaren tachtig ken ik de wijnen van Rebholz: er is niemand anders in het zuiden van de Pfalz waarvan de kwaliteit zich van jaar tot jaar continu zo heeft verbetert. (Eichelmann, 2005, waardering ****)

  • Principieel kunnen Rebholz-wijnen, van gutsrieslingen tot Größen Gewächsen, blind worden gekocht; van welk ander wijnhuis kan dat worden verondersteld. (Norbert Lewandowski, Die größten Rieslinge der Welt, 2003)