K

A

R

T

H

Ä

U

S

E

R

H

O

F

  WEBSITE: www.Karthaeuserhof.com  
  BEHEERDER: Christoph Tyrell
KELDERMEESTER: Ludwig Breiling
TERROIR: Karthauserhofberg
OPPERVLAKTE: 19 hectare
PRODUCTIE: 140.000 flessen per jaar
LOCATIE: Eitelsbach
ACHTERGRONDEN:  

 

 

Dit traditionele wijngoed is gelegen in het Ruwertal waar het lijkt te zijn afgesneden van de nadelen die moderniteit in zich heeft. Deze indruk wordt gewekt door de idylle van het wijngoed, de bijbehorende landerijen en een groep van paarden tegen de achtergrond van de Karthäuserhofberg, die in het bezit is van Christoph Tyrell. Hij leidt het wijngoed in de zesde generatie. De wortels van het wijngoed gaan terug tot in de Middeleeuwen en zijn ook nog in het bezit geweest van de monniken van de Kurfürst Balduin uit Luxemburg. Voor wie interesse heeft in de historische achtergronden van dit wijngoed is een bestudering van de symboliek van het etiket een zinvolle oefening.

De 19 ha Karthauserhofberg is voor meer dan  90 % beplant met Riesling, is  Zuid-Westelijk gepositioneerd en bereikt op plekken een stijgingspercentage van 55 %. De bodem bestaat uit een lichte leisteen intensiteit met een hoger ijzerpercentage dat de bodem een lichte rode kleur geeft. Ter verhoging van de watercapaciteit en de vruchtbaarheid van de bodem wordt deze hoofdzakelijk aangevuld met paardenmest.

 


  • Im aktuellen Jahrgang nun macht es den Anschein, als ob Tyrell der Ehrgeiz gepackt hat und er habe beschlossen, zukünftig ganz oben mitmischen zu wollen. So wunderbar mineralisch, fein und ziseliert wie nie zuvor präsentiert sich die gesamte Kollektion. (Gault Millau, 2004)

  • De droge Riesling Spätlese 2002 werd geselecteerd tot de 7 besten Rieslingen (Feinschmeckerwettbewerb 2003)

  • Dieser untergrund bettschert Christoph Tyrell immer wieder ungewöhnliche Weinen mit reichen, teilweise exotische Fruchtaromen, die zweifelsohne zu den Spitzenrieslingen zu zählen sind. (Die größten Rieslinge der Welt, Norbert Lewandoski, 2003)

  • Uitgekozen tot Wijnmaker van het Jaar 1997 (Feinschmecker) .