J

L

 

W

O

L

F

  WEBSITE: www.JLWolf.com  
  BEHEERDER: Ernst F. Loosen / Familie Sturm
KELDERMEESTER: Günter Deeters
TERROIR: Forster Jesuitengarten / Ungeheuer / Pechstein, Deidesheimer Leinhöhle, Wachenheimer Belz, Ruppertsberger Hoheburg
OPPERVLAKTE: 10,5 hectare
PRODUCTIE: 70.000 flessen per jaar
LOCATIE: Wachenheim
ACHTERGRONDEN:  

 

 

Tijdens de 19e eeuw was het wijnhuis van Johann Ludwig Wolf één van de grootste makers van kwaliteitswijnen in Duitsland. Het bedrijf liep zo goed dat het in staat was een bekende Duitse architect voor een aantal jaren naar Italie te sturen voor verdieping van zijn studie. Na zijn terugkomst in Wachenheim bouwde deze de villa van het wijnhuis in 1843. Tot vandaag de dag is deze prachtig onderhouden villa het symbool en terug te vinden op het etiket. Door generaties van huwelijken en erfenissen is het wijnhuis veel kleiner als in haar glorietijd. Sinds 1996 pacht de Mosellaner Ernst Loosen (Bernkastel) dit wijnhuis met de doelstelling pure en zuivere droge wijnen te maken. Wijnen met een hogere alcohol, zonder dat dit ten kosten gaat van de fruitaromen en elegantie. Hij is van mening dat in tijden van verhoogde vraag voor top droge rieslingen uit de Pfalz, dat de prijzen zeer redelijk zijn gehouden. Na de goede jaren 2001 en 2002 was 2003 teleurstellend. De reden hiervoor was zeker niet de extreme hitte. Met de aanstelling van de nieuwe keldermeester Günther Majer, voorheen bij zowel Franz Künstler als Müller-Catoir werkzaam, zijn de verwachtingen voor 204 en 2005 waargemaakt. Günther Majer heeft dit jaar ook de nodige publiciteit gezocht en gevonden - samen met gerenomeerde collega`s - om het cultuurgoed "Duitse wijn" te beschermen tegen allerlei moderne technologische ontwikkelingen in de kelder.


  • In Juni 2004 heeft het VieVinum in Wenen een grote wijnwedstrijd georganiseerd waarin de beste riesling van de wereld werd gekozen. Weingut Wolf is geëindigd op nummer 1 met de "Forster Jesuitengarten Spätlese Tröcken 2002". Voor een uitslag klik hier (pdf).
  • Drie druiven in de Gault Millau 2004.
  • De eerste oogst heeft getoond welk potentieel schuilgaat in de Wachenheimer percelen (Feinschmecker: Die Besten Weingüter in Deutschland).
  • Evenals in een paar andere gebieden winnen enkele getalenteerde wijnmakers internationale erkenning, met voorop Müller-Catoir, gevolgd door J.L. Wolf (1998)